India je jóga aj dobré jedlo
Adriana Špronglová je spíkerka v rádiu Fun rádio. Ale okrem toho aj inštruktorka jógy. Pred časom sa bola na mesiac zdokonaliť v jóge v Indii. Okrem nej vyskúšala aj niečo iné - tamojšie jedlo. Prekvapilo ju.
Adriana bola v Indii mesiac. "Jóga v Indii nie je diametrálne odlišná od tej, ktorá sa cvičí tu, ale mne sa páčilo, že som svojim učiteľom plne dôverovala a mala pocit, že skutočne vedia o čom rozprávajú a ich učenie aj naplno žijú," rozmýšľa nad tým, čo je na indickej jóge iné. Niečo predsalen našla - jedlo. „Na našom jógovom pobyte v ašrame v Indii som sa zoznámila s kočkami, ktoré milujú šport rovnako ako ja. No zároveň sa obávali typického indického jedla, respektíve pristupovali k nemu s rešpektom,“ spomína Adriana.
Foto: Instagram Adriana Špronglová
Sladké raňajky a veľa jedla
Adriana hovorí, že typické jedlo v Indii pozostáva zo sacharidov. V prvom rade je to hnedá aj biela ryža a z nej pripravované rôzne variácie pokrmov. Ryža sa konzumuje na sladko aj na slano. Jej na raňajky veľmi chutila sladká ovsená kaša s medom, ktorá svojou konzistenciou pripomínala hustejšiu polievku. Spočiatku si na ňu musela zvyknúť, no potom sa na ňu každé ráno tešila. Po kaši nasledovali mungo klíčky a kus ovocia. Celý mesiac sa scenár opakoval, hoci klienti mali na výber aj iné, slané pochúťky. Vychádzajúc z ajúrvédskeho učenia sa v ašrame konzumovalo „sátvitcké“ jedlo, ktoré malo za úlohu dať telo do pohody.
„Každé jedlo niečo v tele spôsobuje. Buď utlmí alebo povzbudí. Potrebovali sme, aby sme vďaka jedlu boli v rovnováhe kvôli cvičeniu a meditácii. Na moje počudovanie sme jedli dosť veľa. Očakávala som, že schudnem, že budeme na diéte. Lenže jedlo bolo tak úžasné, chutné a výživné, že sa mu nedalo odolať,“ hovorí o Indii Adriana.
Obed pozostával väčšinou zo zeleniny a horúcich polievok, najčastejšie šošovicová alebo fazuľová. Ryža a placky takisto hrali hlavnú rolu. Chute aj jedlá boli absolútne jednoduché, pričom sa z nich dalo fantasticky zasýtiť. Adriana nie je fanúšičkou mäsa, ale ryby má veľmi rada. Tie paradoxne zaradila do svojho jedálnička až po návrate z Indie. Zistila, že jej chýbajú proteíny a ryby jej chutia. Zároveň ju zasýtia a sú zdrojom zdraviu prospešných tukov a minerálov.
Foto: Instagram Adriana Špronglová
Detox? A prečo?
„Po celý čas som jedla iba v ašrame. Nakúpila som si vonku a potom som dopĺňala energiu. Väčšinou to boli mandle a sušené ovocie. Absolútne to stačilo. Vlasy a pleť som mala vo fantastickom stave a pritom som jedla jednoduchú stravu. Na Slovensku, a vôbec vo vyspelých západných krajinách, sa veľa rieši detoxikácia organizmu. A ja sa pýtam prečo? Veď striedmosť v strave úplne stačí. Netreba tam mnoho vymýšľať. Takto sa snažím stravovať aj doma, hoci koreniny a dochucovadlá majú v Indii iné, a práve tie dodávajú jedlám výnimočnosť. Každopádne to bola pre mňa úžasná skúsenosť. A po celý čas som nemaškrtila!“ dodáva inštruktorka Adriana Špronglová.
Keď sa vrátila z Indie, riešila dilemu, či sa začať jógou aj živiť. "Myslela som si, že pôjdem už len cestou jógy, ale naviedlo ma to iným smerom. Uvedomila som si, že milujem rádio aj prácu v televízii. Skvelé je, že teraz aj túto oblasť vnímam v novom svetle a aj vďaka jóge si ju užívam ako nikdy predtým. Vždy bolo pre mňa dôležité, aby ma práca napĺňala, ale už sa snažím vyberať projekty, s ktorými skutočne rezonujem a tešia ma. Rovnaké je to aj s ľuďmi, s ktorými keď pracujem a cítim, že si rozumieme a sme na spoločnej vlne, je to pre mňa 90 percent úspechu."
Každý deň znova
Adriana hovorí, že aj po návrate z Indie žije "v podstate" rovnako. V podstate.
"Som taká istá ako predtým, ale uvedomujem si to. To je ten rozdiel. Ku vzťahom, práci, ľudom, aj k sebe pristupujem ako k novým výzvam, ktoré sa mi každý deň ukazujú a posúvajú ma ďalej. Viem si poplakať, zakričať a tiež sa vytočiť, ale vďaka jóge mám samú seba aj svoje emócie viac pod kontrolou. Treba si uvedomiť, že to nepríde len tak, ale že je to každodenná práca na sebe."
Zdroj fotiek: archív Adriany Špronglovej