Posilnite imunitu jesenným smoothie
Záhradkárska sezóna je za nami. Jabĺčka a hrušky už dozreli, orechy, mrkva, tekvica a cvikla tiež. Využite všetky tieto chutné a zdravé potraviny a vyrobte si energetické jesenné smoothie plné vitamínov.
Čo potrebujeme na 2 porcie?
- dve jablká
- dve hrušky
- väčšiu cviklu
- dve väčšie mrkvy
- hrsť vlašských, alebo lieskových orechov
- menšiu tekvicu
- 2 dcl rastlinného mlieka, alebo vody
- koreniny a semienka podľa chuti
Postup:
Jablká a hrušky poriadne umyjeme a vyberieme z nich jadro. Pokiaľ je šupka zdravá a umytím ju vieme zbaviť všetkých fľakov či iných nečistôt, môžeme ju nechať. Hoci sa to nezdá, v šupke je ukrytých plno vitamínov a je zdrojom fenolových zlúčenín, ktoré optimalizujú hladiny HDL a LDL cholesterolu. Tiež spomaľujú usadzovanie cholesterolového nánosu na stenách artérie.
Cviklu, mrkvu a aj tekvicu umyjeme a ošúpeme. Tekvičku prekrojíme na polovicu a z jednej polovice odkrojíme dva mesiačiky – tak ako keď krájame melón. Jadierka z tekvice nevyberáme. Všetky ingrediencie, aj spolu s našúpanými orechmi, pomelieme. Okrem orechov môžeme podľa chuti a dostupnosti pridať napríklad chia semienka, strúhaný zázvor, ľanové semienka, goji a z korenín škoricu a kurkumu.
V čom nám takéto jesenné smoothie pomôže?
Jabĺčka sú najlepším zdrojom na posilnenie imunity. Je to doslova bomba vitamínu C. Obsahujú ho viac ako citrusy. Sú vynikajúce na upravenie trávenia, na hnačku a zápchu. Pitie jablkovej šťavy spomaľuje starnutie mozgu a je prevenciou pred Alzheimerovou chorobou. Ženy, ktoré zjedia aspoň jedno jablko denne, majú takmer o 30 % nižšie riziko, že dostanú vo vyššom veku diabetes 2. typu.
Hrušky majú vysoký obsah pektínu a sú výborným zdrojom vitamínov B2, C a E. Takisto obsahujú pre telo dôležité minerály, ako meď a draslík. Sú hypoalergénne, a preto si ich môžu dovoliť jesť alergici a malé deti. Hrušky vedia dobre zasýtiť, no odporúča sa ich jesť aj pri redukčnej diéte. Vďaka vysokému obsahu draslíka odvádzajú z tela prebytočné tekutiny, teda odvodňujú.
Cvikla je jednou z najzdravších potravín v našich končinách. Vďaka nej si vieme udržať imunitu a ubrániť sa pred rôznymi chorobami, ako napríklad rakovina, choroby pečene a kostí.
Tekvica obsahuje množstvo vlákniny, čím prečisťuje tráviaci trakt – dokáže absorbovať toxíny z čriev. Podporuje látkovú výmenu v tele, pomáha pri problémoch močového mechúra i prostaty, zlepšuje činnosť srdca a obličiek. Keďže väčšinu tejto potraviny tvorí voda, hodí sa aj pri redukčných diétach. Chráni pred infarktom, reguluje hladinu cholesterolu a obsahuje prírodné antidepresívum, čím nám zdvihne náladu.
Mrkva pomáha správnemu tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu. Chráni pred voľnými radikálmi a vypudzuje z tela toxické látky. Tiež je prevenciou proti mozgovej príhody, infarktu, ale aj rakoviny, pretože eliminuje rast rakovinových buniek.
Vlašské orechy podporujú imunitu, chránia bunky pred voľnými radikálmi, podporujú trávenie a pravidelnú stolicu. Sú prevenciou pred rakovinou, cukrovkou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, osteoporózou a arterosklerózou. Zlepšujú pamäť, pozornosť a zvyšujú plodnosť. Podporujú stavbu svalstva a hojenie rán.
Ďalšie tipy na jesenné smoothie:
Hrejivé smoothie:
- polka menšieho zázvoru
- dve jablká
- väčšia hruška
- tekvicové jadierka
- škorica a perníkové korenie
- 1,5 dcl mlieka, alebo vody
Zelená imunita
- polovica malého kalerábu
- tri šalátové listy
- dve väčšie mrkvy
- dve zelené jablká
- polovica uhorky
- hrsť vlašských orechov
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Semiačka a smoothies: 5 tipov, ako ich použiť
Semiačka sú skvelou ingredienciou do smoothies. Sú zdravé, chutné a dodajú energiu.
Smoothies: Ktoré sú vhodné pred tréningom a ktoré po ňom?
Správne namiešaný smoothie môže slúžiť ako zdroj energie pred cvičením i ako náhrada jedla po tréningu, ktorá urýchľuje proces regenerácie.
Vyrobte si vlastný elixír zdravia – kurkumové smoothie
Kurkumu určite všetci poznajú ako veľmi zdravú koreninu, ktorá by nám v kuchyni rozhodne chýbať nemala.