5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o sóji
Sója je často publikovaná ako všestranná potravina, ktorá sa uvádza ako výborná náhrada mlieka či mäsa. Zároveň, keďže je to relatívne lacná potravina, sója je často považovaná ako budúce riešenie v boji proti svetovému hladu. Pravda však môže byť niekde úplne inde.
Svoj pohľad na konzumáciu sóje nám ozrejmil aj Dušan Plichta, výživový poradca: „ Nechcem povedať, že keď si raz a čas dáte namiesto kuracieho mäsa, tempeh alebo aj tofu, tak sa svet zrúti. Skôr tu ide o to, aby sme si nezačali asociovať sóju ako zdravú potravinu a nevytvárali si tak dojem, že keď nahradíme mäso výrobkami zo sóje, tak prospejeme nášmu zdraviu.“
Na čo si podľa Dušana Plichtu pri sóji dať pozor?
1. Sója zvyšuje toxickú nálož na organizmus
Sójové bôby patria medzi potraviny, ktoré sú najviac striekané chemikáliami a ich vysoký obsah pesticídov len zvyšuje toxickú nálož na naše telo. Navyše, úpravou a spracovaním sóje sa výrazne zvyšuje obsah hliníka vo finálnom produkte, čo môže výrazne poškodiť obličky a nervový systém. Pri spracovaní sóje vzniká aj lysinoalanín, ktorý negatívne vplýva na obličky a nitrosamín, ktorý je výrazne karcinogénny.
2. Sója môže zapríčiniť hypotyroizmus
Sója obsahuje goitrogény, zlúčeniny, ktoré vedú k hyperfunkcii štítnej žľazy a zvyšujú riziko vzniku rakoviny v tomto orgáne. Tieto zložky boli spojené s autoimúnnou chorobou štítnej žľazy u ľudí, ktorí boli od malička kŕmení sójou. Sója je tak niečím takým, čo zástancovia funkcionálnej medicíny nazývajú fytoendokrínny narušovač, pretože priamo zápasí s funkciou štítnej žľazy potláčaním peroxidázy, enzýmu, ktorý je nevyhnutný pre správnu syntézu hormónov T3 a T4. Nebezpečné efekty tohto procesu sú najmä obezita, intolerancia na zimu, nízky tlak, strata sily a ospalosť.
3. Sója blokuje absorbciu minerálov
Sója má vysoký obsah antioxidantov, zvaných filáty, ktoré sú známe tým, že bránia absorbcii dvoch základných makrominerálov (ako je calcium a magnézium) a stopových prvkov (zinok a železo). Viac fylátov v detskej výžive znamená viac problémov s rastom. Nanešťastie, neexistuje ani žiadna cesta, ako sa zbaviť tohto negatívneho účinku sóje spôsobom prípravy ako varenie, namáčanie, či dusenie.
4. Konzumácia sóje je spojená s poruchou sústredenosti (ADHD)
Detská výživa založená na sóji je spojená s poruchami pozornosti a sústredenia. Tieto produkty často obsahujú 80-krát viac mangánu ako materinské mlieko, pričom nadbytok mangánu je spojený s neurotoxicitou.
5. Sója zvyšuje stres na kardiovaskulárny systém
Hemaglutinin je látka, ktorá sa našla v sóji. Táto zložka je známa tým, že pôsobí na zhluk červených krviniek, čo znamená, že sa spájajú dokopy a formujú masy. Tento zhluk však negatívne ovplyvňuje prirodzené prúdenie krvi a zvyšuje tak stres na cievnu sústavu.
Je tu viacero dôvodov, pre ktoré by sme mali znížiť alebo úplne eliminovať príjem sóje a potravín obsahujúcich sóju. Jedinou vhodnou cestou môžu byť výrobky ako tempeh, miso, či kvalitná sójová omáčka vzhľadom na to, že sú to všetko produkty fermentovanej sóje.
Úplné vylúčenie sóje z jedálneho lístka nie je také jednoduché, vzhľadom na fakt, že sója sa momentálne nachádza v mnohých bežných produktoch akými sú cestoviny, pečivo, chlieb, margarín, rastlinný olej a najmä fast food produkty.