10. MÁJ 2017

Výživná obilnina, ktorá nesmie chýbať na tanieri športovca

Mirka

Viete, ktorá obilnina je považovná za jednu z najviac výživnješích? Áno, je to quinoa. Obilnina, ktorej vzdávajú hold aj zarytí paleo stravníci. 

Quinoa bola potravinou Inkov tisíce rokov a ani dnes nechýba na stoloch národov, ktoré žijú v andských oblastiach. Ekvádorčania, Peruánci a obyvatelia Bolívie pripravujú malé zrniečka, pochádzajúce z mohutnej nenáročnej dvojmetrovej rastliny, na mnoho spôsobov. Quinoa by nemala chýbať ani v našom jedálničku. Chcete vedieť dôvody? Tu sú!

Dopĺňa telu prepotrebné bielkoviny a ďalšie živiny

S nedostatkom bielkovín majú problém predovšetkým vegáni a vegetariáni. Quinoa je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov bielkovín (lyzín, izoleucín). Dokonca obsahuje všetkých 9 dôležitých esenciálnych aminokyselín, preto je vrelo odporúčaná aj športovcom (buduje svalovú hmotu).

43 gramov pokryje približne 43 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, 21 % ODD horčíka, 22 % ODD tryptofánu, 20 % fosforu a folátov. Ďalšie živiny sú – vitamíny skupiny B, A, C, E, vápnik, železo, vláknina. Len zo zaujímavosti, ak porovnáme pšenicu a túto plodinu, quinoa obsahuje dvakrát toľko železa a o polovicu viac vitamínu E ako pšenica.

Proti stresu a migréne

Quinoa je bojovníkom proti migréne a stresu, a to hneď z dvoch dôvodov. Je bohatým zdrojom horčíka a vitamínu B2. Magnézium uvoľňuje krvné cievy, zmierňuje bolesti hlavy, pôsobí proti depresii a je potrebné aj pre kosti a zuby. Riboflavín (B2) je prostriedkom proti úzkosti, únave a vysokému krvnému tlaku. Nesmieme zabudnúť na tryptofán, ktorý vplýva na tvorbu serotonínu a ovplyvňuje náladu.

Stabilný krvný cukor a žiadne kvasinkové infekcie?

Z hľadiska zdravej výživy sú pre telo potrebné komplexné sacharidy. Quinoa je potravinou s nízkym glykemickým indexom, teda zabraňuje „výkyvom“ krvného cukru, zasýti na dlhší čas, teda je vhodná aj pre ľudí s nadváhou a cukrovkou.

Kvasinkové vaginálne infekcie trápia veľkú časť ženskej populácie – veľmi častou príčinou je konzumácia vysokého množstva rýchlych sacharidov (neuvedomujeme si, že nejde len o cukor, ale aj bielu múku, ryžu). Quinoa na rozdiel od pšenice je prínosným jedlom aj pri týchto problémoch.

Zdravé srdce a dobré trávenie

Horčík a antioxidanty sa podieľajú na zdraví kardiovaskulárneho systému – znižujú vysoký krvný tlak a zabraňujú srdcovej arytmii.

Quinoa disponuje prebiotickými vlastnosťami (podporuje rast priateľských baktérií), je zdrojom nerozpustnej vlákniny, tým pádom zabraňuje vzniku zápchy, žlčových kameňov i rakovine hrubého čreva. Vláknina je zároveň detoxikačným prostriedkom.

Tipy pre konzumáciu

Quinoa je vhodnou náhradou bielej ryže, dokonca sa aj podobne upravuje. Pripravíte ju dokonca rýchlejšie ako ryžu a môžete ju využiť tam, kde by ste použili ryžu – ako prílohu, na prípravu plnenej papriky, do polievok, šalátov a pod. Dokonca dobre chutí (vo forme quinoa vločiek)aj na raňajky s medom, ovocím a orechmi. Na trhu nájdete aj chutné cestoviny z tejto plodiny.

Pred tepelnou prípravou namočte zrnká na niekoľko hodín do vody alebo ich aspoň premyte, zbavíte ich tak horkej chuti a budú ľahko stráviteľné.

Odporúčame: dmBio trojfarebná quinoa, BIO, 500 g, kúpite v sieti dm drogerie markt

dm quinoa

Foto: dm drogerie markt

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Výživná obilnina, ktorá nesmie chýbať na tanieri športovca

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1252
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.