Torta z polenty s višňami
Je nás veľa, ktorí máme potravinovú intoleranciu na lepok a aj tých, ktorí majú alergiu.
Odporúčame prečítať: Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi
Čo budete potrebovať:
- 160 g polenty
- 120 g masla
- 2 vajcia
- 120 g cukru
- 80 g mletých mandlí
- 250 g višní (použila som z kompótu vykôstkované)
- 80g biely hustý jogurt (môže byť ovčí, ak trpíte alergiou alebo intoleranciou)
- 1 prášok do pečiva
- lyžica vanilkového extraktu
- 1 pomaranč
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru
- tortovú formu (17 – 20 cm)
- nebielený papier na pečenie
Príprava:
Maslo vyšľahajte s cukrom, pridávajte po jednom vajíčku a zašľahávajte ich. Tri lyžice polenty odložte, premiešajte ju s višňami. Zvyšnú polentu primiešajte do maslovej zmesi a pridajte mleté mandle, prášok do pečiva, jogurt a pomarančovú šťavu. Na záver primiešajte višne obalené v polente. Zľahka premiešajte. Preložte do tortovej formy, ktorú ste predtým vyložili papierom na pečenie.
Tortu pečte pri teplote 160 stupňov Celzia cca 45-60 minút. Špajdla, zapichnutá do upečenej torty, musí ostať čistá.
Medzitým si pripravte sirup. Pomarančovú šťavu z jedného pomaranča varte s trstinovým cukrom (3 lyžice), kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť. Upečenú tortu vo forme prelejte sirupom a nechajte 20 minút chladnúť vo forme, potom vyberte, preložte na mriežku a nechajte vychladiť.
Torta takto vydrží v plechovej krabici 5 dní. Ak chcete polevu, rozmixujte pár višní s práškovým cukrom dohladka a prelejte tortu.
Viete že?
Polenta je kukuričná kaša rozšírená hlavne v Taliansku, Rumunsku a v Čiernej hore. Je pomerne bohatá na bielkoviny, vlákninu a je bez lepku, a preto veľmi vhodná pre celiatikov a ľudí ,ktorí sa vyhýbajú pšenici, napríklad kvôli alergii alebo intolerancii. Jej príprava je veľmi jednoduchá a má veľmi rozsiahle použitie v kuchyni a gastronómii. Chuť si viete prispôsobiť práve pripravovanému pokrmu a určite spestrí váš jedálniček.