Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi

Polenta je sýta kukuričná kaša, rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná, v kombinácii s kyslým mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou a v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila  som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od ,,bedničkárov“, kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.

Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi
15. APR 2014

Potrebujeme: (4 osoby)

  • 300g polenty v bio kvalite kukuričnej drvenej zmesi
  • 15 hlavičiek ružičkového kelu
  • 2 červené cibule
  • 1 veľká červená paprika krájaná na pásiky
  • 1 malá lyžička kurkumy
  • 400g mrazených hríbov v sezóne čerstvých
  • olivový olej  cca 1,5dcl
  • voda
  • korenie z mlynčeka
  • soľ
  • tymián
  • kumín mletý štipka
  • dressing
  • 150 ml hustého  jogurtu bieleho v bio kvalite
  • 150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka
  • 5-6 lístkov medvedieho cesnaku nasekať
  • soľ

Postup:

Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, orestujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymián, hríby a opečieme krátko za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.

Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno vymastenej (olivovým olejom) keramickej formy, na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaním pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dressingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.