Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Polenta s cviklou, pecorinom a orechmi

Polenta je obľúbená najmä na severe Talianska a v štátoch bývalej Juhoslávie. 

Polenta s cviklou, pecorinom a orechmi
10. DEC 2014

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu cviklu
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 450 g  kukuričnej polenty
  • 1,8 l vody
  • soľ
  • 1 lyžica masla (nemusí byť)
  • 100 g ovčieho tvrdého syru pecorino (nastrúhať)
  • 50 g pomletých vlašských orechov

Postup:

Cviklu olúpeme a povaríme 10 minút s tymianom. Vychladnutú spolu s cesnakom a 2 dcl vody zmixujeme na kašu. V širšom väčšom hrnci ohrejeme olivový olej a pridáme kašu z cvikle. Orestujeme cca 3 minúty a zelejeme vodou. Pridáme polentu a dôkladne miešame. V tejto fáze môžete pridať oheň za predpokladu častejšieho miešania, až kým sa nezažnú objavovať bublinky vriacej  tekutiny. Vtedy polentu stíšime a varíme 40 minút a pridáme soľ. Ak vám na dne hrnca zostane kôrka, ale nie pripálená vrstva, je to v poriadku a vraj pochúťka, ktorá sa vyškrabkávala vareškou. Hrniec, ktorý sa pôvodne používal  na severe Talianska, bol v tvare kotlíka a z medi (v taliančine  paiolo in rame). Správne uvarená polenta musí byť hustá tak, že vareška stojí kolmo v hrnci. Pred dovarením som vmiešala do kaše lyžicu masla. Polentu som prevrátila a umiestnila na guľatú drevenú dosku a nechala vychladnúť.

Polenta je pevná a na povrchu tvrdšia. Krájam ju tradične bielou nitkou, niekedy používam aj zubnú niť. Môžete to skúsiť aj s nožíkom, ale polenta sa na čepeľ noža lepí. Niťou je to rýchle a perfektne narezané. Je to jednoduché. Nitku vsunieme  pod zmes polenty (tesne k doske asi 2 cm) a konce nite pritiahneme k sebe. Polentu  odrežeme  rovnako ako nožom. Každý kúsok  uložíme na plech, vystalný papierom na pečenie, alebo potretý olivovým olejom a posypeme orechmi  a  pecorinom. Zapečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút dozlatista. Ak sa vám to zdá zložité, je tu jednoduchšia možnosť.  Uvarenú polentu z hrnca dáme rovno na plech, rozotrieme do výšky cca 2 cm a menej, necháme stuhnúť a posypeme pecorinom a orechmi. Nakrájame na kocky alebo ľubovoľné tvary až po upečení.

Odporúčame prečítať: Torta z polenty s višňami

Zdroj receptu: https://horecka.wordpress.com/2014/11/11/polenta-s-cviklou-pecorinom-a-orechmi/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polenta s cviklou, pecorinom a orechmi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.