Polenta s cviklou, pecorinom a orechmi
Polenta je obľúbená najmä na severe Talianska a v štátoch bývalej Juhoslávie.
Potrebujeme:
- 1 väčšiu cviklu
- 2 vetvičky tymiánu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 450 g kukuričnej polenty
- 1,8 l vody
- soľ
- 1 lyžica masla (nemusí byť)
- 100 g ovčieho tvrdého syru pecorino (nastrúhať)
- 50 g pomletých vlašských orechov
Postup:
Cviklu olúpeme a povaríme 10 minút s tymianom. Vychladnutú spolu s cesnakom a 2 dcl vody zmixujeme na kašu. V širšom väčšom hrnci ohrejeme olivový olej a pridáme kašu z cvikle. Orestujeme cca 3 minúty a zelejeme vodou. Pridáme polentu a dôkladne miešame. V tejto fáze môžete pridať oheň za predpokladu častejšieho miešania, až kým sa nezažnú objavovať bublinky vriacej tekutiny. Vtedy polentu stíšime a varíme 40 minút a pridáme soľ. Ak vám na dne hrnca zostane kôrka, ale nie pripálená vrstva, je to v poriadku a vraj pochúťka, ktorá sa vyškrabkávala vareškou. Hrniec, ktorý sa pôvodne používal na severe Talianska, bol v tvare kotlíka a z medi (v taliančine paiolo in rame). Správne uvarená polenta musí byť hustá tak, že vareška stojí kolmo v hrnci. Pred dovarením som vmiešala do kaše lyžicu masla. Polentu som prevrátila a umiestnila na guľatú drevenú dosku a nechala vychladnúť.
Polenta je pevná a na povrchu tvrdšia. Krájam ju tradične bielou nitkou, niekedy používam aj zubnú niť. Môžete to skúsiť aj s nožíkom, ale polenta sa na čepeľ noža lepí. Niťou je to rýchle a perfektne narezané. Je to jednoduché. Nitku vsunieme pod zmes polenty (tesne k doske asi 2 cm) a konce nite pritiahneme k sebe. Polentu odrežeme rovnako ako nožom. Každý kúsok uložíme na plech, vystalný papierom na pečenie, alebo potretý olivovým olejom a posypeme orechmi a pecorinom. Zapečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút dozlatista. Ak sa vám to zdá zložité, je tu jednoduchšia možnosť. Uvarenú polentu z hrnca dáme rovno na plech, rozotrieme do výšky cca 2 cm a menej, necháme stuhnúť a posypeme pecorinom a orechmi. Nakrájame na kocky alebo ľubovoľné tvary až po upečení.