Parádny makový koláč na sviatky

Adela Jasenovcova

Mak patrí v našich zemepisných šírkach medzi obľúbenú plodinu. Je všetranný a veľmi variovateľný. Ak máte cez sviatky chuť na niečo extra makové, skúste toto.

Makový makovec, nikomu to nepovedz
Zdroj: Adela Jasenovcová
25. DEC 2017

Medzi tradičné jedlá na štedrovečernom stole, či počas celých sviatkov, patria makové bobále zo zemiakového cesta, makové štrúdle, kysnuté záviny, či pupáky s teplým mliekom.Často sa mak používa ako plnka, no skúsili ste ho použiť do cesta? Jednak nahradíte veľkú časť múky a cesto ešte bude aj šťavnatejšie. 

Potrebujete:

  • 200 g mletého maku
  • 1 vajce od šťastnej sliepky
  • 100 g hladkej múky (môže byť aj špaldová, celozrnná, kokosová a iné)
  • 2 nastrúhané jablká
  • 1 dcl mlieka od spokojnej kravy (prípadne nahradiť rastlinnou verziou)
  • 1 dcl roztopeného masla (prípadne iný tuk či olej)
  • 100 g cukru (prípadne ié sladidlo)
  • 1 prášok do pečiva
  • vanilka
  • nastrúhaná kôra z bio citróna

Postupujete takto:

Všetky suché suroviny zmiešame dohromady. Postupne pridáme všekty ostatné suroviny a spojíme do hladkého cesta. Bude pomerne riedke, ale tak to má byť. Vylejeme ho na vymastený stredne veľký plech alebo vystelieme papierom. Pečieme cca 35 minút pri teplote 170°C. Keďže každá rúra pečie inak, treba skontolovať špajlou. Odporúčam koláč nevysušiť. Po vychladnutí najlepšie chutí s kyselkavý, ríbezľovým džemom a ovocím. 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Parádny makový koláč na sviatky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1584
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.