Ajurvéda. Užitočné tipy pre vaše zdravie

Advertoriál

Ajurvéda svojim komplexným a celostným prístupom posudzuje každého jedinca veľmi individuálne, s ohľadom na jeho konkrétne životné podmienky, nielen podľa ochorenia. 

Ajurvéda. Užitočné tipy pre vaše zdravie
Zdroj: PR, bux.sk
22. MÁJ 2018

V knihe Ajurvéda David Frej popisuje 4 princípy zdravia, základy harmonickej stravy a detoxikáciu i omladenie tela.
„Zmeniť svoje zlé zvyky a pracovať na sebe nie je, samozrejme, vôbec jednoduché. Znamená to nájsť si čas zaoberať sa svojím zdravím, snažiť sa zmeniť nesprávnu životosprávu, a tým sa zbaviť toxických látok, ktoré sa v nás počas života nahromadili,“ tvrdí David Frej.

Z ajurvédy vychádza klasická západná medicína. Rovnako alternatívne smery medicíny vrátane čínskej medicíny, homeopatie, akupunktúry, plastickej chirurgie. Často je nazývaná „matkou medicíny“. Uznávaný český lekár David Frej o nej napísal knihu Ajurvéda.

Prináša v nej zrozumiteľne a jednoducho popísané základy, ktoré tvoria systém ajurvédy. Ponúka praktické tipy, ako si predĺžiť život a dožiť sa vysokého veku v zdraví. Zoznamuje nás s princípmi zdravia, so základmi harmonickej stravy, najznámejšími bylinami, dozviete sa o detoxikácii a omladení organizmu a spoznáte jednoduché meditačné a dychové cviky.

Prehľadne napísaná kniha s mnohými príkladmi dokazuje, že Ajurvéda so svojím niekoľko tisícročným medicínskym systémom, prináša praktické princípy aj pre súčasnú dobu a každý z nás ich môže jednoducho uplatniť vo svojom živote.

Pozrite si VIDEO rozhovor s MUDr. Davidom Frejom:

Keď sa David Frej po prvýkrát zoznámil s ajurvédskou medicínou, zaujala ho kombinácia preventívnej liečebnej metódy a zistenia, že človek môže byť tak veľmi psychicky chorý, že uňho prepukne choroba, ktorá sa prejaví na fyzickej úrovni (zápal, nádor a podobne) a naopak. Súčasná západná medicína (hlavne pri chronických ochoreniach) len potláča príznaky, ale nelieči príčinu a k pacientom má veľmi neosobný vzťah. Ako poznamenal jeden ajurvédsky mudrc: „Lekár, ktorý nenašiel cestu k srdcu svojho pacienta, nemôže byť dobrým lekárom.“

Čo, kedy a ako jeme

Voľba vhodných potravín závisí od našej telesnej konštitúcie, od ročného obdobia, stavu rovnováhy či nerovnováhy a množstva pohybu. Hlavným kritériom zostáva konzumácia miestnych, čerstvých potravín pripravených s láskou, zvlášť keď ich varíme pre svojich blízkych.
Ajurvéda pokladá za dôležité nielen čo, ale tiež kedy a ako jeme. Viac ako 60 % príjmu potravín, ktoré denne zjete, by ste mali konzumovať na poludnie. Obed jedzte pokojne a v peknom prostredí, najlepšie s ľuďmi, ktorých máte radi. Počas obeda môžete po dúškoch popíjať teplú vodu. Sústreďte sa len na jedlo, iné aktivity znižujú jeho výživnú hodnotu a oslabujú trávenie. Jedzte stredne rýchlo (ani rýchlo, ani príliš pomaly), tomu napomáha odkladanie príboru po zjedení sústa, a je dôležité dôkladné žuvanie. Jedzte, len keď ste hladní a doprajte svojmu tráveniu dostatočne dlhú dobu na strávenie predchádzajúceho jedla.
Tieto zásady sú možno dôležitejšie než samotné potraviny.

Veľa tipov a rád nájdete v novej knihe Ajurvéda.

Milan Buno, literárny publicista

Zdroj: PR

Ajurvéda: https://www.noxi.sk/ajurveda/


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ajurvéda. Užitočné tipy pre vaše zdravie

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1918
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.