Krúpový nákyp s vanilkou
Ak zameníte ryžu za krúpy, budete spokojní.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1 hrnček pohánkových krúpov
- 1-2 hrnčeky vody
- 1-2 hrnčeky mlieka
- 2 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
- 1/2 ČL vanilkovej esencie
- 3 PL hnedého cukru
- 50 g obyčajného masla
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka premytých hrozienok
- maslo na vymaslovanie a bezlepkovú strúhanku na vysypanie
Postup:
Hrnček krúpov a dva hrnčeky vody varíme, keď sa voda odparí, prilejeme hrnček mlieka. Pripravíme si misky na suflé. Vymastíme a vysypeme strúhankou (alebo 1 zapekaciu misu). Žĺtka vymiešame s cukrom a esenciou, primiešame roztopené čajové maslo. Občas premiešame variace sa krúpy. Bielka si vyšľaháme so štipkou soli. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Do variacich sa krúpov pridáme hrozienka. Po 10-20 minútach varenia krúpov ich odstavíme. Vmiešame do nich žĺtkovú zmes a zľahka aj bielka. Naplníme zapekacie misky. Dáme piecť na približne 10 minút. Podávame len tak, ale chutné je to aj s ovocným kompótom s griotkou.
Zdroj receptu: foodblogerka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Niečo zaujímavé a iné pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a laktóze.
Pohánka je bohatá na flavonoid rutín, ktorý posilňuje krvné cievy.
Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu
Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes.